Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ζημιές από την Νεροποντή της 21.11.2012 στο Καμάρι της Σαντορίνης!

Με την νεροποντή της 21.11.2012 στο νησί μας και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή του Καμαρίου, σας παραθέτουμε ανάλογο φωτογραφικό υλικό, μετά την ένταση της νεροποντής βλέποντας την ανεξέλεγκτη και επίνδυνη απορροή των ομβρίων υδάτων στη περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα κοντά στο ιατρείο του χωριού, δηλαδή κάτω από σπίτι της οικογένειας του Γιαννάκη Σιγάλα. 
Τα νερά αυτά προέρχονται από τον κάθετο του κεντρικού δρόμου, από το ύψος της Κυρά - Ελιάς του Βαγγέλη, καθώς επίσης και από τον παράλληλο του (περιοχής «Βαγγέλη Βοθωνιάτη»), τα οποία κατεβαίνουν ορμητικά
κατά το πλάτος του κεντρικού δρόμου και στη συνέχεια υπερπηδούν το χαμηλό πεζοδρόμιο του δρόμου, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν την πορεία τους και στη συνέχεια να δημιουργείται διάβρωση του κεντρικού δρόμου από τους απρόσμενους καταρράκτες. 
Κατά την διάρκεια της νεροποντής το δρομάκι του Ηλία Μάινα και με κατεύθυνση προς το κηπάκι με τα πεύκα στη περιοχή της Κυριάκας, ο δρόμος έμοιαζε περισσότερο με κοίτη, παρά με δημοτικό δρόμο αφού το νερό έφθανε στο ενδιάμεσο του γονάτου! 
Ευτυχώς που κάποιοι προνόησαν και έβαλαν στην είσοδο του γκαράζ, μια σειρά από εικοσάρηδες τσιμεντόλιθοι (ξερολιθιά), όπου το διερχόμενο νερό έφθανε στο ενδιάμεσο ύψος, διαφορετικά θα είχαν πλημμυρίσει.
  Το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά μου είδα το νερό να έρχεται από άλλη κατεύθυνση και όχι από τον κεντρικό και κάθετο μεγάλο δρόμο από το Κατάστημα του Αντωνάκη, όπως αυτό γινόταν από παλιά. 
Θεωρούμε ότι οι αρμόδιες αρχές της περιοχής μας  θα πρέπει να παρέμβουν και να αποκαταστήσουν άμεσα το πρόβλημα αυτό, προς αποφυγή κάθε κακού και απρόσμενου γεγονότος.
Μέχρι και σήμερα το επίμαχο σημείο του κεντρικού δρόμου έχει υποστεί ανάλογη διάβρωση, με κίνδυνο την καθίζηση πεζοδρομίου - κεντρικού δρόμου, από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. 
Κατά την άποψή μας θεωρούμε χωρίς να είμαστε αρμόδιοι ότι στο πεζοδρόμιο του κεντρικού δρόμου, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας 10ρις τσιμεντόλιθος καθ΄ όλο το μήκος τους δρόμου, προκειμένου τα νερά να μην υπερπηδούν το σχεδόν ισόπεδο πεζοδρόμιο του δρόμου, καθώς επίσης και η απορροή των καθέτων δρόμων να διοχετεύονται και προς τις δύο κατευθύνσεις του τελικού καθέτου, δηλαδή να μοιράζονται δεξιά και αριστερά,  και όχι να οδηγούνται μονομερώς, όπως συμβαίνει τώρα, δημιουργώντας μονομερή απορροή μετατρέποντας τους δημοτικούς δρόμους του χωριού σε κοίτες χειμάρρων!

 

Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη